Dit is een brood dat net zo leuk is om naar te kijken als om op te eten. Snij jezelf een stukje af en geniet van de fluweelzachte binnenkant, tegelijkertijd erg rijk en lichtjes zoet.

Challah = verrijkt gistdeeg

Op zich is dit challah brood erg eenvoudig. Het deeg wordt verrijkt met melk en suiker om het een zoete toets te geven. Het vereist geen ingewikkelde baktechnieken en kan makkelijk in een namiddag gemaakt worden.

Vlechten van het brood

De echte magie verschijnt tijdens het vlechten van het brood. Zelfs een eenvoudige vlecht met drie strengen geeft direct een wauw-effect. Maar een vlecht met vier, vijf of zes strengen is echt “next level”.

Om het brood prachtig glanzend te maken, heb je enkel een simpel kwastje en wat losgeklopt ei-melk mengsel nodig.

Een kleine tip

 • In het uitzonderlijke geval dat het brood niet volledig op is, kan je van de overschot van het brood makkelijk wentelteefjes maken. Haal de overschot gewoon even door wat melk en daarna door een losgeklopt eitje. Vervolgens bakken in de pan, tot beide kanten goudbruin zijn. Bestrooi met bruine suiker en smullen maar.

Ingrediënten
500 g witte bloem
7 g fijn zeezout
20 g fijne suiker
4 g droge gist
300 ml karnemelk (of gewoon volle melk, op kamertemperatuur)
60 g boter (in blokjes, op kamertemperatuur)

Voor de dorure: 1 losgeklopt ei + een half dopje melk
Optioneel: sesamzaadjes (of andere zaadjes)

 1. Voeg alle droge ingrediënten (bloem, suiker, zeezout en droge gist) samen in de kom van de keukenrobot. Meng alle ingrediënten door elkaar met de deeghaak.
 2. Giet de karnemelk (of volle melk) traag bij de droge ingrediënten terwijl de keukenrobot aan het mengen is. Laat de keukenrobot ongeveer 2-3 minuten verder kneden.
 3. Voeg vervolgens de boter blokje per blokje toe. Laat de keukenrobot nog 5 minuten verder kneden nadat alle blokjes boter zijn toegevoegd.
 4. Kneed het deeg daarna nog even kort met de hand op een licht bebloemd werkblad.
 5. Maak een bolletje van het deeg en laat dit een uurtje rijzen op een warme plek. Dek het deeg tijdens het rijzen af met een propere vochtige handdoek (dit zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt). Na dit uurtje rijzen moet het deeg in volume verdubbelen. Afhankelijk van hoe warm of koud de ruimte is, heb je soms meer of minder rijstijd nodig. Hou het deeg dus goed in de gaten tijdens het rijzen.
 6. Laat het deeg daarna enkele uren rusten in de koelkast (idealiter een volledige nacht).
 7. Optioneel: verdeel het deeg na deze rusttijd in twee gelijke helften (als je twee broden wil maken). Als je slechts één groot challah brood wil maken, hoef je het deeg niet in twee te splitsen.
 8. Splits elke helft op in 5 deeltjes (of in 3, 4 of 6 delen, afhankelijk van hoeveel strengen je wil vlechten). Je weegt deze best af zodat elke streng evenveel weegt (#flensjeiseenneuroot)
 9. Rol deze deeltjes allemaal in aparte strengen. Probeer deze allemaal even lang en dik te rollen.
 10. Vlecht het brood op een licht bebloemd werkvlak. Je kan mijn manier van vlechten volgen in de video hieronder.
 11. Laat het gevlochten brood daarna terug een uurtje rijzen op een warme plek (afgedekt met een vochtige handdoek).
 12. Verwarm de oven voor op 180°C.
 13. Klop een eitje samen met een dopje melk los. Dit is de dorure. Bestrijk hiermee het brood met een kwastje vooraleer het in de oven gaat. Je kan het brood ook bestrooien met wat sesamzaadjes (of andere zaadjes).
 14. Bak het brood voor 25-30 minuten in een voorverwarmde oven tot het goudbruin is.

Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. 
♡

YOU MIGHT ALSO LIKE