Wie herinnert zich nog de OCD’er die 300 deegballetjes stond af te wegen tijdens Bake Off Vlaanderen? Yep, that was me.

Ik ben altijd al perfectionistisch van nature geweest, maar Bake Off bracht toch wel hét OCD-monster in mij naar boven. Vandaag haalde ik het monster en de weegschaal nog eens van onder het stof voor deze heerlijke chocolade swirl koekjes met een scheut cognac. Wees gerust, met onderstaand recept zal je geen 300 deegballetjes moeten afwegen (maar toch wel 120, halveer dus gerust). 😉

Ingrediënten (ongeveer 20 koekjes)
400 g zachte roomboter
250 g poedersuiker
2 eieren (op kamertemperatuur)
2 tl vanille-extract
20 g maïszetmeel
½ tl baking soda
2 el cognac
700 g patisseriebloem
60 g gesmolten donkere chocolade
2 el cacaopoeder

  1. Klop de roomboter zacht in de keukenrobot. 
  2. Voeg de poedersuiker, eieren, vanille-extract en cognac toe. 
  3. Zeef de patisseriebloem, baking soda, maïszetmeel en zout bij de andere ingrediënten. 
  4. Voeg wat extra bloem toe mocht het deeg erg kleverig zijn. 
  5. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. 
  6. Voeg in één deel, de gesmolten chocolade en cacaopoeder toe.
  7. Maak balletjes van ongeveer 5 g van beide degen.
  8. Laat de balletjes even rusten in de koelkast. 
  9. Verwarm de oven voor op 180°C. 
  10. Neem 3 balletjes van beide degen en rangschik ze alternerend in een cirkel.
  11. Duw deze 6 balletjes samen totdat ze in het midden ook elkaar raken. 
  12. Rol deze bal met draaiende bewegingen tussen beide handen om de swirl te creëren (tip: zet niet teveel druk op het koekje tijdens het draaien)
  13. Druk de bal een beetje plat en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  14. Bak de koekjes voor 15 minuten in een voorverwarmde oven. 

Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. 
♡

YOU MIGHT ALSO LIKE