De laatste 5 jaar vierde ik oudejaar samen met dezelfde vrienden. Op het menu is het hoofdgerecht steevast hertenkalfragout en bij de koffie brengt Fleur deeg mee waarmee zij à la minute lekkere madeleines bakt. Bij het neerschrijven van de vorige zin loopt het water me al weer in de mond…

Door een gezondheidscrisis veroorzaakt door een virus dat in deze blogpost anoniem wenst te blijven, konden we dit jaar niet samen vieren. En als de Kinfolk persoon die ik ben, vond ik dat natuurlijk super-superjammer. Maar goed, het is niet omdat er minder mensen aan de tafel zitten, dat het daarom niet minder gezellig kan zijn. Ik heb er alles aan gedaan om de jaarovergang te vieren met lekker veel Kinfolk.

Oudejaar voor twee, met Kinfolk

Maar Fleurs madeleines, die heb ik natuurlijk wel gemist. Ik maakte ze dan ook recent zelf. Het recept kunnen jullie hier vinden.

Madeleines
125 g roomboter
125 g patisseriebloem
1 el cacaopoeder
Snuifje zeezout
1 tl bakpoeder
2 eieren
75 g fijne suiker
2 el honing
1 tl vanille-extract

Dip
120 g witte chocolade
Rode kleurstof
Gevriesdroogde frambozen

  1. Smelt de roomboter in een pannetje op het vuur en roer geregeld. Laat de boter op het vuur staan tot deze goudbruin is en naar “nootjes” begint te geuren. Haal het pannetje van het vuur, zeef de gebruineerde boter en laat afkoelen.
  2. Zeef de patisseriebloem, het cacaopoeder, zeezout en bakpoeder samen in een aparte kom.
  3. Klop in de keukenrobot de eieren op met de suiker, de honing en het vanille-extract.
  4. Vouw de gezeefde droge ingrediënten bij dit beslag.
  5. Roer de gebruineerde boter onder het beslag.
  6. Bedek het beslag met plasticfolie en laat minstens 12 uur rusten in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 200°C.
  8. Smelt wat boter en smeer er met een borsteltje de madeleinevorm mee in.
  9. Voeg 1 el madeleinebeslag in elk schelpje. Tik een aantal keer met de vorm op het werkblad wanneer alle schelpjes gevuld zijn.
  10. Bak de madeleines 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  11. Laat de madeleines enkele minuten rusten in de vorm en laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.
  12. Smelt de witte chocolade en kleur deze roze met kleurstof. Dip de madeleines in de chocolade en bestrooi met fijngehakte gevriesdroogde framboosjes.

Tip: madeleines zijn op hun best wanneer ze nog wat warm zijn.


Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. 
♡

YOU MIGHT ALSO LIKE