Frituren en Flensje gaat niet zo goed samen. Ik ben een mini-beetje bang van de hete olie en ik hou niet zo van de frituurgeur in huis. Het is daarom waarschijnlijk geen verrassing dat ik geen friteuse in mijn huisje heb. Maar voor deze donuts overwon ik toch mijn angsten en frituurde ik lekker old-school in een pot olie op het vuur. En oh boy, was dat het waard … gefrituurde donuts zijn precies wolkjes in de mond.

Ingrediënten (ongeveer 15 donuts)
35 g roomboter
185 ml warme volle melk
37 ml water (35-45°C)
1½ tl droge gist
25 g fijne suiker
1¼ tl zeezout
¼ tl nootmuskaat
1 groot ei
¼ tl vanille-extract
430 g witte bloem
2-3 liter frituurolie

250 g poedersuiker
Sap van 1 citroen
Ongeveer 4 el champagne

 1. Warm de volle melk op en giet deze over de roomboter. Roer tot de boter volledig is gesmolten. Laat ongeveer 10 minuten afkoelen.
 2. Giet de droge gist bij het lauwe water in de kom van de keukenrobot, meng en laat 5 minuten rusten.
 3. Voeg de lauwe melk, fijne suiker, nootmuskaat, zeezout, ei, vanille-extract toe in de kom en roer met de menghaak.
 4. Voeg de helft van de bloem toe en laat de keukenrobot traag mengen tot deze is opgenomen. Verhoog vervolgens de snelheid van de keukenrobot en laat ongeveer 1 minuut kloppen.
 5. Voeg daarna de andere helft van de bloem toe en meng terug tot deze goed is opgenomen.
 6. Verwissel de menghaak met de deeghaak van de keukenrobot. Laat de keukenrobot vervolgens het deeg 5 minuten kneden (het deeg moet een bal worden en los komen van de kom). Mocht het deeg nog te “nat” zijn, voeg een el bloem toe.
 7. Stort de deegbal uit in een ingevette kom en bedek met een vochtige handdoek. Laat het deeg nu ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek (moet verdubbelen in volume).
 8. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten met de hand na de rijstijd (bestuif je werkvlak met wat bloem).
 9. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte en steek de donuts uit met twee ronde uitstekers (ik gebruikte ringen van 7 cm⌀ en 2,5cm⌀). Gooi de “hartjes” (het middenste stukje deeg) van de donuts niet weg, die kan je ook lekker frituren. Volgens een legende zijn dit net de beste stukjes van de donut. ☺
 10. Leg de donuts op een ingevette bakplaat en laat nog een half uurtje rijzen op een warme plaats. Bedek de donuts met een vochtige handdoek zodat ze niet uitdrogen.
 11. Frituur de donuts in een voorverwarmde friteuse van 180°C. Draai de donut om wanneer de onderkant goudbruin is (ongeveer 1 minuut) en laat de onderkant even lang frituren.
 12. Laat de donuts afkoelen op een keukenpapiertje.
 13. Meng de poedersuiker met het citroensap met een klopper.
 14. Voeg een theelepel champagne toe en roer tot deze helemaal is opgenomen. Voeg theelepel per theelepel de champagne toe tot het glazuur een dikke stroperige consistentie heeft. Voeg nog wat champagne toe als het glazuur te dik is of wat poedersuiker als het te dun is.
 15. Dop de donuts aan één kant in de glazuur en laat opstijven.
Recept voor de donuts is gebaseerd op dat van Cupcake Jemma. 

Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. 
♡

YOU MIGHT ALSO LIKE