Voor onze eerste opdracht tijdens Bake Off Vlaanderen werden we als bakkers gevraagd een kaastaart te maken. Aangezien het hier ging over de signatuuropdracht, werd er van ons verwacht dat onze taart een persoonlijke invulling qua smaken of herinneringen kreeg.

Deze opdracht was echt helemaal in mijn straatje om de volgende redenen:

 1. Kaastaart is één van mijn lievelingstaarten.
 2. Wanneer ik denk aan kaastaart, dan denk ik aan mijn vrienden die ik leerde kennen tijdens mijn jaren als doctoraal onderzoeker. We hebben ons vriendengroepje de “Viandel Special Boven-club” genoemd. Deze naam verwijst uiteraard naar onze gezamenlijke voorliefde voor deze frituursnack en ons motto luidt “Het leven is als een viandel, je moet het zelf speciaal maken”. De Viandel Special Boven-club gaat jaarlijks op weekend en organiseert meerdere dans- en eetfestijnen. Helaas voor u, beste lezer, gaat het om private feestjes. De formule is steevast hetzelfde: taartjes eten, wijntjes drinken, dansen in de pyjama en vooral de hechte vriendschap vieren. Wat heeft dat alles nu met kaastaart te maken? Wel, tijdens de eerste officiële “vergadering” van de club stond een kaastaart op het menu. Daarom niet verbazend: kaastaart staat voor mij gelijk aan vriendschap.

Terug naar de signatuuropdracht voor Bake Off Vlaanderen. De smaken van mijn kaastaart had ik gebaseerd op de oudejaarsfeestjes tijdens mijn kinder- en jeugdjaren. Voor het aperitief maakte mijn tante Lieve namelijk steevast één grote kan Passoa Orange en één grote kan Pisang Orange. Toen ik 13 jaar was, mocht ik al eens nippen van het aperitief van mijn mama en die zoete brol 2.0 vond ik natuurlijk fantastisch lekker. Bij het uitwerken van mijn kaastaart was het tante Lieves Passoa Orange-kan die ik in het achterhoofd hield.

Vulling
3 gelatineblaadjes
10 passievruchten
200 g platte kaas
75 g poedersuiker
200 g slagroom

Bodem van zanddeeg
265 g patisseriebloem
45 g poedersuiker
Zeste van 1 citroen
140 g roomboter (koud, in blokjes)
1 ei
Scheutje melk

Passievruchtkaramel
70 g roomboter
90 g cassonade suiker
75 g slagroom
½ tl vanille-extract

 1. Week gelatineblaadjes in koud water voor 10 minuten.
 2. Haal het vruchtvlees uit ongeveer 10 passievruchten. Blend even in de foodprocessor en duw daarna door een zeef.
 3. Breng 75 g passievruchtpuree aan de kook en haal van het vuur.
 4. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze in de warme passievruchtpuree. Laat de massa afkoelen tot deze lauw is.
 5. Klop de platte kaas en de poedersuiker licht en luchtig op.
 6. Spatel de opgeklopte platte kaas onder de afgekoelde passievruchtpuree.
 7. Klop slagroom op tot zachte pieken en spatel deze ook onder de massa. Giet de vulling in een siliconen vorm (ø 18 cm) en laat opstijven in de koelkast of diepvries.
 8. Doe de bloem, poedersuiker, zeste en koude boter in een foodprocessor. Pulse even om het geheel samen te brengen.
 9. Voeg het ei en een scheutje melk toe en kneed tot je een bol deeg hebt.
 10. Duw het deeg plat tot een schijf en laat een halfuurtje rusten in de koelkast.
 11. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 12. Rol het deeg uit op het werkvlak tot 4 mm dikte.
 13. Bekleed een taartring (ø 20 cm) met het deeg. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem.
 14. Bak de bodem voor 20 minuten in een voorverwarmde oven tot deze goudbruin is.
 15. Smelt de boter in een pannetje en voeg de cassonade suiker toe. Blijf roeren tot de suiker helemaal gesmolten is. Voeg daarna de 75 g slagroom toe en blijf roeren tot een egale massa. Laat de massa daarna 5 minuten doorkoken.
 16. Voeg 25 g passievruchtpuree toe en het vanille-extract toe. Smeer de passievruchtkaramel in de afgekoelde bodem en laat verder afkoelen in de koelkast.
 17. Haal de vulling uit de siliconen vorm en zet deze in de bodem.
Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. 
♡

YOU MIGHT ALSO LIKE