Ik beken … ik heb een haat-liefdeverhouding met macarons. Deze ronde luchtige koekjes stolen 15 jaar geleden mijn hart toen ik er enkele kocht bij Pierre Hermé in Parijs.

Maar hoe lekker macarons zijn … zo moeilijk zijn ze ook te maken! Ik categoriseerde ze zelfs lang als te (!) moeilijk en durfde ze tot een klein jaar geleden dan ook nooit maken.

Ik trok voor het eerst mijn stoute schoenen aan voor het eerste verjaardagsfeestje van mijn neefje Cyriel. Stoutmoedig bleek … overmoedig! Macarons voor de eerste keer uitproberen en dan hopen dat ze er onmiddellijk fantastisch uitzien zodat ze meekunnen naar een feestje? Dat was te ambitieus. Ik eindigde een namiddag bakken met een bakplaat die eigenlijk één grote taaie macaron was. De cirkeltjes waren in elkaar overgelopen in de oven en waren hol binnenin. Geen macarons voor kleine Cyriel dus. Met dank aan eenvoudiger baksels van mezelf en anderen denk en hoop ik dat hij ze niet gemist heeft.

Repeteren, repeteren, wie zijn best doet zal het leren!

De boodschap is dus duidelijk: macarons zijn niet gemakkelijk. Ik herhaal, in de stijl van Frank Vandenbroucke: macarons zijn niet (!) gemakkelijk. Sterker nog, nu op zijn Conner Rousseaus: het zijn echt wispelturige b*tches! Meng het beslag teveel en ze lopen uit in de oven. Laat ze een paar minuten te weinig drogen en ze zullen barsten. Mix de meringue teveel, en ze zullen er misschien geweldig uitzien, maar dan zijn ze hol binnenin. Eigenlijk kan je stellen dat als je er op de verkeerde manier op ademt ze mislukken.

Maar als ze dan eens lukken … wauw, dan voel ik me een echte professional. Letterlijk en figuurlijk een halve Pierre Hermé!

Tijdens de opnames van de eerste aflevering van Bake Off Vlaanderen stond ik echt versteld hoe makkelijk Asha macarons uit haar mouw schudde. Ze gebruikt macarons vaak als decoratie op taarten en dat ziet er altijd fantastisch uit. Ik noem haar dan ook soms de enige echte Macaronkoningin.

Koningin Asha I gaf me vele tips om de “ideale macaron” te maken en verwees me ook naar het recept voor macaron-schelpjes dat bijna altijd lukt. En ze heeft niet gelogen! Ik baseerde er dan ook mijn eigen recept op. Lees mee!

Macarons
150 g amandelmeel
150 g poedersuiker
110 g eiwitten
150 g fijne suiker
37 ml water
1 tl vanille-extract
Kleurstof (gel)

Frambozenganache
200 g witte chocolade
50 ml slagroom
50 ml frambozenpuree (gepureerde en gezeefde frambozen)

  1. Een tip die mijn collega-bakker in Bake Off Vlaanderen Asha me gaf is dat je bij voorkeur “liquified” eiwitten gebruikt. Dat wil zeggen: je scheidt de eieren best 4-6 dagen voor je macarons gaat bakken. Als je de eiwitten afgedekt bewaart in de koelkast, zullen ze vloeibaarder worden en verhoog je de kans op een mooi eindresultaat.
  2. Zeef de amandelbloem en poedersuiker minstens 3 keer. Als zeven je teveel werk lijkt, kan je ook gerust de amandelmeel en het poedersuiker even mixen in de foodprocessor. Let daarbij op dat je niet te lang mixt, zodat de olie uit de amandelmeel niet vrijkomt.
  3. Voeg de helft van de vloeibare eiwitten bij het amandel-poedersuiker-mengsel en meng tot een pasta die lijkt op marsepein. Bedek dit met plasticfolie en laat even rusten op kamertemperatuur.
  4. Begin ondertussen aan de Italiaanse meringue. Eerste stap: voeg fijne suiker en water samen in een pannetje en breng aan de kook.
  5. Klop de resterende helft van de vloeibare eiwitten op in de keukenrobot wanneer deze suikersiroop 115°C bereikt.
  6. Giet de suikersiroop in een dun straaltje bij de eiwitten wanneer deze 118°C heeft bereikt. Blijft mixen aan hoge snelheid voor 3 minuten.
  7. Voeg het vanille-extract en de kleurstof toe. Blijf de meringue mixen tot deze ongeveer 35°C bereikt.
  8. Neem een spatel Italiaanse meringue en vouw deze onder de amandelpasta. Vouw daarna de resterende meringue erbij.
  9. Nu gaan we over tot het delicaatste deel van de bereiding: de macaronage. Sla met de spatel de lucht uit het macaronbeslag. Het beslag is goed wanneer het in een sliert van je spatel afloopt maar niet te vloeibaar is. Één keer te veel of te weinig omvouwen kan er al voor zorgen dat het beslag te dun of te dik wordt.
  10. Giet het beslag in een spuitzak en spuit macarons. Dat wil zeggen: cirkels van ongeveer 4 cm diameter.
  11. Laat de macarons nu “drogen” op kamertemperatuur voor 30 tot 60 minuten. Ze zijn voldoende gedroogd wanneer ze niet meer aan je vinger plakken bij aanraken.
  12. Verwarm de oven voor op 150°C en bak de macarons hierna voor 12 minuten.
  13. Haal de bakmat of het bakpapier van de bakplaat en laat de macarons afkoelen op een rooster vooraleer je ze van de mat of het papier haalt.
  14. Smelt de witte chocolade au bain-marie en haal de kom van het vuur.
  15. Breng de slagroom aan de kook in een apart pannetje en giet deze over de gesmolten witte chocolade. Meng met een spatel tot de ganache dik en glanzend is.
  16. Voeg de frambozenpuree bij de ganache en mix even met een staafmixer.
  17. Giet de ganache in een spuitzak en laat wat opstijven in de koelkast.
  18. Spuit de ganache daarna op de helft van de macarons en dek af met een andere macaron.
  19. Laat de macarons nu 24 uur “rijpen” in de koelkast. De ganache zal zo in het koekje dringen en het nog lekkerder maken.
Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. 
♡

YOU MIGHT ALSO LIKE