Met welk recept zou ik mijn blog openen? Da’s in feite een heel evidente voor wie mijn bio las.

Is er een beter recept denkbaar om deze blog mee te starten dan een herwerking van één van de recepten van de vrouw die mij de liefde voor bakken bijbracht? Ik dacht het niet…

Toen ik nog een klein Flensje was (het is te zeggen, nog kleiner dan nu), bracht ik elke zondagnamiddag door aan de gezellige grote keukentafel van mijn oma. Zij maakte er een staatszaak van om taart te voorzien voor deze momenten. Als het snel moest gaan, greep ze snel terug naar een appeltaartje. Voor één van de signatuuropdrachten tijdens Bake Off Vlaanderen heb ik haar recept voor dit taartje herwerkt. En dat ik die week dan ook voor de tweede keer werd gekroond tot “beste bakker” maakt alles nog een tikje zoeter.

Oma en klein Flensje in 1993

De zachte hazelnootbodem met hazelnootfrangipane geeft een smakelijk combinatie met het zuur van de pruimen.

Denken jullie even aan mijn oma wanneer jullie deze taart proeven?

Hazelnootbodem
250 g patisseriebloem
50 g hazelnootbloem
100 g bloemsuiker
150 g roomboter (koud, in blokjes)
2 tl kaneel
Snuifje zeezout
1 ei
Scheutje melk en ei voor dorure

Hazelnoot-frangipane
100 g roomboter (op kamertemperatuur)
100 g fijne suiker
100 g hazelnootbloem
2 eieren
1 tl kaneel

Afwerking
9 paars-rode pruimen
Honing

  1. Voeg de patisseriebloem, hazelnootbloem, bloemsuiker, boter, kaneel en zout samen in een keukenrobot en pulse enkele malen om het tot deeg samen te brengen.
  2. Voeg het ei toe en kneed even kort.
  3. Rol het deeg uit en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en bekleed een taartvorm. Zet nog even terug in de koelkast om te rusten.
  5. Bak de bodem blind. Leg hiervoor bakpapier op het deeg, vul het met bakbonen en laat de bodem bakken in een voorverwarmde oven, op 175°C en gedurende 15 minuten.
  6. Verwijder het bakpapier en de bonen. Smeer de taartbodem in met dorure (dit zal een laagje vormen zodat de taartbodem knapperig blijft) en bak nog 5 minuten in de oven.
  7. Voeg hazelnootbloem, suiker, boter en kaneel samen in een kom van een keukenrobot en klop op tot het mengsel luchtig is.
  8. Voeg één voor één de eieren toe en roer tot het voorgaande is opgenomen.
  9. Giet daarna de frangipane in een spuitzak.
  10. Snij de pruimen in twee en daarna in dunne schijfjes.
  11. Spuit de frangipane in de warme voorgebakken taartbodem en steek de pruimen in de frangipane in de vorm van een roos.
  12. Bak de taart af voor ongeveer 45 minuten op 175°C tot de frangipane goudbruin is.
  13. Smeer de uitstekende pruimpjes in met wat honing tijdens het afkoelen.

Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. 
♡

YOU MIGHT ALSO LIKE