Ingrediënten (10 koeken)
125 ml melk
100 ml water
16 g droge gist (of 50 g verse gist)
1 ei (+ 1 ei voor dorure)
500 g bloem
60 g fijne suiker
8 g zeezout
1 ½ tl kaneel
50 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- Giet de melk en water samen in een maatbeker en warm even op in de microgolfoven tot lauwe temperatuur.
- Giet de droge gist bij de lauwe vloeistof en laat 10 minuten rusten (tot schuimig en bubbelig).
- Voeg ondertussen de bloem, suiker, zeezout en kaneel samen in de kom van een keukenrobot. Meng de droge ingrediënten met de keukenrobot
- Voeg na 10 minuten het eitje toe tot het melk-gist mengsel en roer even door. Giet daarna de vloeistof bij de droge ingrediënten.
- Meng daarna de blokjes boter bij het deeg. Laat de keukenrobot minstens 5 minuten kneden op een lage stand.
- Bedek de kom met plastic folie of een vochtige handdoek en laat het deeg daarna 15 minuten rijzen op een warme plek.
- Bol het deeg op en laat nog eens 5 minuten rijzen.
- Rol het deeg daarna uit op de werktafel tot een dikte van ongeveer 1 ½ cm. Steek figuurtjes uit het deeg met een grote uitsteker.
- Leg de figuurtjes op een bakplaat (bekleed met bakpapier) en bedek terug met plastic folie of een vochtige handdoek. Laat de figuurtjes voor 1 uur rijzen.
- Klop 1 ei los en voeg een dopje melk toe. Gebruik deze dorure om de sinterklaaskoeken te bestrijken. Zo zullen ze mooi goudbruin uit de oven komen.
- Bak de sinterklaaskoeken voor 8 minuten in een voorverwarmde oven van 225°C.
- Laat de sinterklaaskoeken afkoelen op een rooster.
Tip: smeer de lauwe sinterklaaskoeken in met wat roomboter en serveer met een warme kop zelfgemaakte chocolademelk. Zo deed mijn oma het altijd en zo zijn de koeken echt het lekkerst.
Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. ♡