Slide 1 in container

Perziksherbet met vanille

Sorbet versus sherbet

Sherbet en sorbet worden door een aantal mensen vaak verward als hetzelfde, aangezien het beide bevroren desserts zijn. Vaak wordt aangenomen dat Sorbet het Engelse woord is voor het Arabische woord sherbet. Feit is echter dat er een groot verschil is tussen deze twee desserts.

Wat is sorbet?

Sorbet is een bevroren dessert dat is gemaakt met gearomatiseerd, gezoet water. De basis van een sorbet zijn vruchtensappen of fruitpuree, en het bevat geen eieren, waardoor het meer geschikt is…

Citroenkaastaart

Ingrediënten

125 g speculaaskoekjes40 g boter50 ml water1 citroen1 zakje vanillesuiker3 gelatine lepeltjes4 eetlepels suiker100 g kwark250 ml room

Verkruimel de speculaaskoekjes en meng ze met de gesmolten boter. Druk dit op de bodem van de vorm.Week de gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water.Meng de kwark met het sap van de citroen.Smelt de suiker in het water op een zacht vuurtje. Voeg vervolgens de geweekte gelatineblaadjes toe.Voeg het suikermengsel bij het kwarkmengsel en roer goed.Klop de room op en vouw…

Chocoladedonuts

Dit recept werd gepubliceerd in Nina (HLN) op 30 oktober 2021.

Ingrediënten (voor ongeveer 20 donuts)Donuts200 g bloem 30 g maïzena 35 g cacaopoeder (gezeefd)150 g fijne suiker 40 g blonde suiker 1 ½ tl bakpoeder ¼ tl baking soda½ tl fijn zeezout180 ml karnemelk (op kamertemperatuur)2 eieren3 el plantaardige olie1 tl vanille-extract60 ml kokend water110 g donkere chocolade (fijngehakt) 

Glazuur170 g donkere chocolade (fijngehakt)60 g slagroom 30 g ongezouten roomboter (in blokjes)Optioneel: walnoten

Verwarm de oven voor op 220°C. Zeef de bloem, maïzena, cacaopoeder, witte en blonde suiker,…

Deense flødeboller met bosvruchten en brownie

Ingrediënten (voor 8 flødeboller)Brownie-bodem60 g donkere chocolade30 g roomboter1 ei 90 g fijne suiker15 g patisseriebloem5 g cacaopoederSnuifje zout

Bosvruchtenschuim150 g bosvruchten (diepvries) of 50 g bosvruchtencoulis75 g fijne suiker + 1 el extra40 g glucosestroop50 g eiwitten

Chocoladeschelp 200 g witte chocoladeRode kleurstof geschikt voor chocolade (optioneel)

Verwarm de oven voor op 175°C.Smelt donkere chocolade en boter au bain-marie.Klop het eitje los met de fijne suiker en roer het gesmolten chocolade-boter mengsel er onder. Vouw de patisseriebloem, cacaopoeder en zout…

Framboossnitter

Dit recept werd gepubliceerd in Nina (HLN) op 30 oktober 2021.

Ingrediënten (voor 20 koekjes)Koekjes125 g bloem25 g amandelbloem50 g poedersuiker75 g roomboter (koud)Snuifje zeezout½ ei

Frambozenjam (kan ook vervangen worden door aangekochte frambozenjam)300 g frambozen (diepvries)100 g fijne suiker 

Icing100 g poedersuikerBeetje water

Voeg de bloem, de amandelbloem, het poedersuiker, de roomboter en het zeezout samen in een foodprocessor. Laat deze enkel malen draaien tot de ingrediënten gemengd zijn.Giet daarna het halve eitje in de foodprocessor en laat mengen tot het een…

Chocoladetaart

Ingrediënten240 g roomboter (ongezouten)240 g donkere chocolade 6 grote eieren180 g lichtbruine suiker60 g fijne witte suiker

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie. Laat ongeveer 5 minuten afkoelen.Klop ondertussen de eierdooiers met de lichtbruine suiker op tot deze dik en licht van kleur is (ongeveer 5 minuten). Giet het chocolade-botermengsel bij de opgeklopte eierdooiers en meng deze onder elkaar.Klop in een aparte kom de eiwitten op tot zachte pieken. Voeg daarna…

Sinterklaaskoeken

Ingrediënten (10 koeken)125 ml melk100 ml water16 g droge gist (of 50 g verse gist)1 ei (+ 1 ei voor dorure)500 g bloem60 g fijne suiker8 g zeezout1 ½ tl kaneel50 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)

Giet de melk en water samen in een maatbeker en warm even op in de microgolfoven tot lauwe temperatuur.Giet de droge gist bij de lauwe vloeistof en laat 10 minuten rusten (tot schuimig en bubbelig). Voeg ondertussen de bloem, suiker, zeezout en kaneel samen in…

Frisse citroen macarons

IngrediëntenMacaronschelpjes100 g fijne suiker100 g eiwitten (liquified, zie tips in mijn vorig recept van macarons)105 g amandelbloem105 g poedersuikerGelkleurstof (naar keuze)

Citroencrème1 eitje50 g fijne suikerZeste van een ½ citroen30 ml citroensap22 g roomboter (ongezouten)

Citroenganache100 g witte chocolade75 ml slagroom25 ml citroensap

Mix de amandelbloem en poedersuiker even in de foodprocessor.Zeef de amandelbloem en poedersuiker daarna 3 maal door een fijne zeef. Zo zal je mooie gladde macarons krijgen.Voeg de fijne suiker en de eiwitten samen in de kom van de keukenrobot. Klop…

Zuurdesem-bananenmuffins

Ik kan (met het hand op mijn hart) bekennen dat ik deze bananenmuffins elke dag bij het ontbijt wil.

Ingrediënten2 rijpe bananen 200 g zuurdesemstarter (discard)2 tl vanille-extract150 g roomboter (op kamertemperatuur)190 g blonde cassonade suiker2 grote eieren150 g patisseriebloem2 tl bakpoeder½ tl zeezout 200 g fondant chocolade

Verwarm de oven voor op 180°C.Plet de bananen fijn met een vork.Roer de zuurdesemstarter en het vanille-extract onder de geprakte bananen.Klop de boter en fijne suiker licht en smeuïg in de keukenrobot…

Flensjes-cereal

Flensjes-cereal was afgelopen zomer een echte trend op Instragram en TikTok. Je maakt het beslag in minder dan 5 minuten als ontbijt, brunch of als toetje met een bolletje ijs en een flinke scheut chocoladesaus. Welke topping je ook gebruikt: ahornsiroop, bessen, aardbeien, chocoladestukjes, bananenschijfjes of honing… het kan niet misgaan!

Wat zijn flensjes-cereal?

Wat zijn flensjes-cereal? Hemelse flensjes, dat zijn het! Fluffy flensjes in miniatuurformaat, geserveerd in een kom net zoals je gewone cornflakes zou serveren, alleen BETER, want…