Op het moment van schrijven van deze blogpost slaat de regen tegen het raam. Het regent hier in België al dagenlang pijpenstelen. Echt herfstweer dus. Daarom had ik dan ook zin in een “herfstig” gebak. Enter een “sockerkaka”. 

Sockerkaka betekent “suikercake” in het Zweeds. Eigenlijk is het de Zweedse variant van een spongecake. Net zoals men in Frankrijk de “genoise bisquit” heeft, in Groot-Brittanië de “Victorian sponge cake” en in de United States de “pond cake”. Voor mijn recept werkte ik de Zweedse variant uit. En om alles nog wat herfstiger te maken voegde ik appel en kaneel toe. Want wie houdt nu niet van appel en kaneel wanneer het buiten keihard regent? 

Ik eet de cake het liefst wanneer de binnenkant nog een beetje warm is.

Hoe de Zweedse sockerkaka bewaren? 

Je verpakt de cake best in aluminiumfolie en bewaart hem best gewoon op kamertemperatuur. Dan blijft hij zeker nog een week goed. Best niet in de koelkast bewaren dus, want daar droogt hij uit. 

Je kan een cake ook gerust invriezen. Wikkel hem goed in met plastic folie zodat er geen lucht of vocht bij komt. Een ingevroren cake kan je zeker 3 maand bewaren. 

Ingrediënten
Met de onderstaande hoeveelheden kan je een kleine cake bakken (traditionele rechthoekige bakvorm). Wanneer je graag de cake in een bundt-vorm wil bakken (zoals ik deed) verdubbel je best de hoeveelheden. Zo zal de bundt-vorm goed gevuld zijn.

100 g roomboter + 1 el boter
100 ml karnemelk
Zeste van 1 citroen + 1 el citroensap
2 appels (ongeveer 280 g)
3 grote eieren
180 g fijne suiker
90 g bloem + 1 el bloem
90 g cakebloem (maak je lekker zelf door 78 g bloem en 12 g maïszetmeel tweemaal samen te zeven)
1½ tl bakpoeder
3 tl kaneel
2 tl kardemom
¼ tl zeezout

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet de bakvorm in met de el gesmolten boter. Vet goed de hoekjes van de vorm in.
  2. Smelt de roomboter in een pannetje op het vuur en voeg de karnemelk en citroenzeste toe.
  3. Schil de appels en snij in blokjes (ongeveer 1 cm op 1 cm). Giet het citroensap en de el bloem bij de appelblokjes en roer goed om. De bloem rond de appelblokjes zal er voor zorgen dat de appelblokjes niet zakken in het beslag tijdens het bakken.
  4. Klop de eieren samen met de suiker licht en luchtig met de keukenrobot (ongeveer 2 minuten).
  5. Zeef de bloem, cakebloem, kaneel, kardemom, bakpoeder en zeezout erbij. Vouw de droge ingrediënten zachtjes onder de opgeklopte eieren met een spatel. Doe dit voorzichtig zodat je niet te veel lucht uit het beslag klopt.
  6. Voeg het boter-melkmengsel bij het beslag en meng zachtjes tot het beslag volledig glad is.
  7. Giet de appelblokjes bij het beslag en meng.
  8. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake ongeveer voor 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Check even na 40 minuten of de bovenkant niet te snel bruint. De cake is klaar wanneer een satéstokje proper uit de cake komt als je er in prikt.
  10. Laat de cake 10 minuten rusten op een koelrekje. Draai na 10 minuten de cake om (wacht niet langer dan 10 minuten, want dan zal de cake moeilijker uit de vorm komen).
Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. 
♡

YOU MIGHT ALSO LIKE