Het seizoen van bloedsinaasappels loopt van december tot maart. Aangezien ik al van kindsbeen af gek ben op de friszoete smaak van deze sinaasappels, werd het dus tijd om deze lekkertjes in een gebak te verwerken. Zie hieronder het resultaat: een bloedsinaasappel-kardemom bundt cake met een snuifje kardemom, een scheut olijfolie en een goeie kwak yoghurt en kefir.

Ik probeerde deze bundt cake vorig weekend al eens uit voor mijn neefje Cyriel. Want dat baasje is gek op “cake” en “appesienen”. Daar droomt hij luidop over ’s nachts – hoe heerlijk moet het zijn om dat als grootste worsteling te hebben. Enfin, mijn kruising tussen zijn favorieten smaakte hem. Dus maakte ik de cake dit weekend nog eens opnieuw … voor de foto.


Bundt cake
120 g patisseriebloem
125 g cakebloem (maak je lekker zelf door 109 g bloem en 16 g maïszetmeel tweemaal samen te zeven)
1 el bakpoeder
½ tl baking soda
1 tl kardemom
½ tl zeezout
2-3 el zeste van bloedsinaasappels
3 eieren (op kamertemperatuur)
250 g fijne suiker
1 ½ tl vanille extract
106 g extra virgin olijfolie
125 ml kefir (op kamertemperatuur)
105 g volle yoghurt (op kamertempteratuur)

Glaze
1 el ongezouten roomboter (gesmolten)
2 el bloedsinaasappelsap
95 g bloemsuiker
Snuifje zeezout

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Smeer de bundt pan in met boter – let goed op de randjes – en bestrooi met bloem. Draai om en klop even op de pan om het bloemoverschot te verwijderen.
 3. Voeg de patisseriebloem, cakebloem, bakpoeder, baking soda, kardemom en zeezout samen in een kom en roer door elkaar.
 4. Klop de eieren, de fijne suiker en het vanille-extract op in de keukenrobot (met klopper) op hoge snelheid (ongeveer 8 minuten) tot deze licht en fluffy is.
 5. Reduceer de snelheid van de keukenrobot naar traag en druppel langzaam de olijfolie bij het mengsel. Blijf traag kloppen tot de olijfolie volledig is opgenomen. 
 6. Verwijder de klopper van de keukenrobot en gebruik de menghaak. Voeg de droge ingrediënten in een aantal keer toe alternerend met de melk en de yoghurt. Begin en eindig met de droge ingrediënten.
 7. Mix op lage snelheid tot alles opgenomen is (niet teveel en te lang laten mixen om de luchtigheid te behouden).
 8. Spatel de zeste van bloedsinaasappel voorzichtig bij het mengsel.
 9. Giet het mengsel in de bundt pan en klop een aantal keer op het keukenblad er mee.
 10. Bak de cake voor ongeveer 40-50 minuten. Check even na 35 minuten of de bovenkant niet te snel bruint. De cake is klaar wanneer een satéstokje proper uit de cake komt als je er in prikt.
 11. Laat de cake 10 minuten rusten op een koelrekje. Draai na 10 minuten de cake om (wacht niet langer dan 10 minuten, want dan zal de cake moeilijker uit de vorm komen). Laat de cake volledig afkoelen vooraleer er de glaze over te gieten.
 12. Voeg alle ingrediënten voor de glaze samen in een kom en roer ze goed door elkaar. Laat enkele minuten rusten voor je de glaze over de cake giet.
Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. 
♡

YOU MIGHT ALSO LIKE