Ik weet al wat jullie zullen zeggen. “Is hij daar weer met zijn rabarber?” ☺ Het spijt me, rabarber is echt wel mijn guilty pleasure. Toen ik een (nog) klein(er) Flensje was, vond ik rabarber snel te zuur. Maar grote Flens is echt een fan. 

In mijn stiekeme dromen zou ik in de toekomst graag een Zweeds zomerhuisje hebben, pal aan de zee. En in de tuin ganse struiken rabarber. Ik weet niet of rabarber goed zou groeien in Zweden, maar dat is bijzaak. In mijn fantasie staat de tuin daar dus vol en bak ik de zomers voorbij met rabarbertaarten. 

Maar goed, terug naar de realiteit in mijn huisje in Gent (waar geen stengel rabarber kan groeien, omdat ik enkel een koertje heb). De rabarber die ik voor dit recept gebruikt heb, komt dan ook recht uit de tuin van mijn mama. Om al even weg te dromen naar de zomers in mijn Zweeds huisje, schreef ik dit fris receptje. Ideaal voor een warme lente- of zomeravond. 

Notitie: ik maakte de cheesecake-vulling in een bomb-vorm, maar je kan ook de vulling ook gerust in een grote ronde siliconen vorm (⌀ 20 cm) gieten om een grote taart te maken. Even lekker, ietsje minder fuzz. ☺

Ingrediënten
Cheesecake-bombs
3 blaadjes gelatine
Sap van 1 citroen
400 g kwark
150 g Griekse yoghurt
100 g fijne suiker
1 vanillestokje

Koekjes
125 g patisseriebloem
25 g amandelbloem
50 g bloemsuiker
75 g koude roomboter (in blokjes)
Snuifje zeezout
½ ei

Rabarberglazuur
6 blaadjes gelatine
6 rabarberstengels
4 el fijne suiker
2 dl water

Cheesecake-bombs
Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water. 
Warm het citroensap op in een pannetje en los er nadien ook de gelatineblaadjes in op. Laat afkoelen tot het mengsel lauw is. 
Klop de kwark, griekse yoghurt en fijne suiker op in de keukenrobot tot deze licht en luchtig is. 
Giet het lauwe citroensap erbij. 
Voeg de vanillestipjes toe en meng alles goed door elkaar. 
Giet de cheesecakevulling in de bomb-vormpjes (Silikomart vorm SF 258) en laat opstijven in de diepvries. 

Koekjes
Warm de oven voor op 175°C. 
Voeg de patisserie- en amandelbloem, bloemsuiker, koude boter en zeezout samen in een foodprocessor. Puls enkele malen tot je een kruimelige structuur hebt. 
Voeg het halve eitje toe en puls net zolang tot het deeg samenkomt.
Pak het deeg in in plasticfolie en laat het minstens een uurtje rusten in de koelkast. 
Rol het deeg daarna uit op een bebloemd werkvlak tot ongeveer 4 mm dikte. Steek cirkels van ongeveer 4 cm uit. Bak de koekjes voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat volledig afkoelen.

Rabarberglazuur
Snij de rabarber in fijne schijfjes. Schep vier eetlepels suiker in een steelpan met het water. Laat zachtjes inkoken tot dikke suikersiroop. Voeg de rabarber toe zodat de siroop rood kleurt. Laat enkele minuten verder inkoken tot de rabarber zacht is. Mix en zeef de siroop vervolgens.
Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water. 
Verwarm 300 ml van de rabarbersiroop en los de geweekte gelatineblaadjes er in op. Laat daarna volledig afkoelen. 
Zet vervolgens de cheesecake-bombs op een rooster en giet de rabarberglazuur over de bombs. Als je het laagje glazuur nog te dun vindt, kan je meerdere lagen over de bombs gieten. 
Plaats de cheesecake-bombs vervolgens op de koekjes en laat de bombs verder ontdooien in de koelkast.

Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. 
♡

YOU MIGHT ALSO LIKE