Het regent hier al een week in België en ik heb dringend nood aan een streepje zon. Ik betrap mezelf erop dat ik al wegdroom naar warme zomeravonden aan een zwembad, met een glaasje frisse rosé in mijn handjes. En daar mag ook wel een ijsje bij. En toen dacht ik … ik heb goesting in frosé, NU! Frosé is een sorbet met roséwijn. Hoe … fantastisch … klinkt … dat?

In New York gaan wijnliefhebbers al enkele jaren total loss op frosé, maar de trend is pas vorig jaar overgewaaid naar Europa. En deze early-adopter schrijft nu, een dik jaar na datum, een recept. Want iedereen heeft recht op frosé! Het is een erg eenvoudig dessert dat slechts 3 ingrediënten vraagt. Je maakte de frosé in een ijsmachine, maar ik zal in het recept uitleggen hoe je de sorbet zonder machine kan maken.

Ingrediënten voor frosé

Je hebt slechts drie simpele ingrediënten nodig voor frosé.

 • Roséwijn en suiker: voor sorbet heb je een suikersiroop nodig. Bij frosé maak je de suikersiroop met roséwijn en suiker. Aangezien er nogal een grote hoeveelheid suiker in de frosé gaat, raad ik aan om een droge roséwijn te kiezen (niet te zoet dus).
 • Fruit: hier kan je helemaal losgaan. Ik verwerkte in mijn frosé aardbeien, frambozen en perziken, maar kies gerust fruit dat je zelf lekker vindt. Hou je van de combinatie van peren en aardbeien? Of liever frambozen met abrikozen? Het kan allemaal, wees lekker creatief. Let er enkel op dat het fruit op zijn best is (lees: perfect rijp). Het fruit gaat rauw in de sorbet en wordt dus niet meer bewerkt.

Ingrediënten
300 ml roséwijn (droog)
200 g suiker
200 g aardbeien (verse of diepvries)
200 g perziken
200 g frambozen (verse of diepvries)

 1. Maak suikersiroop met de roséwijn en suiker. Giet de wijn samen met de suiker in een steelpan en verwarm op een middelhoog vuur. Breng de siroop aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Laat de suikersiroop wat afkoelen in de koelkast.
 2. Snij ondertussen het fruit in kleine stukjes en pureer in een blender of foodprocessor.
 3. Zeef het gepureerde fruit.
 4. Voeg de suikersiroop samen met het gezeefde gepureerde fruit en roer goed om.
 5. Laat het fruitmengsel nu goed afkoelen door het ongeveer 4 uur te laten rusten in de koelkast.
 6. Giet het fruitmengsel daarna in een ijsmachine en volg de instructies van de machine (in mijn machine moest de sorbet ongeveer een half uurtje draaien).
 7. Giet de sorbet daarna in een vorm. De sorbet zal op dit moment nog wat “slushy” zijn, laat enkele uren verder opstijven in de diepvries.

Frosé maken zonder ijsmachine

 • Volg het recept zoals hieronder beschreven, maar giet de gekoelde basis in de vorm en zet hem in de diepvriezer.
 • Haal de frosé om de 30 minuten uit de diepvriezer en roer de sorbet om (zo breek je de ijskristallen). Herhaal dit proces tot de sorbet bijna bevroren is.
 • De sorbet zal niet zo glad zijn zoals deze die gedraaid werd in een ijsmachine. Maar de smaak blijft hetzelfde.
Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. 
♡

YOU MIGHT ALSO LIKE