Het is misschien niet echt meer een geheim maar … ik hou van wijn. Wat zeg ik … IK … HOU … VAN … WIJN! Doe maar zoals bij de ganzen: trechter in mijn keel en giet me op!
Het geluid van een kurk die uit een fles popt, is voor mij echt één van de allermooiste geluiden die er zijn. Ik deed deze uitspraak tijdens Bake Off Vlaanderen en het was vermoedelijk degene die het meeste bijval kreeg.
En om die liefde voor wijn te vieren, schreef ik dus een recept voor rosé-cupcakes.
Ik weet niet waarop je wacht om zelf aan de bak te gaan?

Ingrediënten
Gereduceerde roséwijn
400 ml roséwijn
Rosé-cupcakes
185 g patisseriebloem
27 g maïszetmeel
1½ tl bakpoeder
¼ tl zeezout
120 g roomboter (gesmolten)
200 g fijne suiker
2 grote eieren (op kamertemperatuur)
2 tl vanille-extract
2 el gereduceerde roséwijn
80 ml volle melk
Rosé-botercrème
250 g roomboter (op kamertemperatuur)
260 g poedersuiker
½ tl vanille-extract
3½ el gereduceerde roséwijn
- Breng de roséwijn aan de kook op een hoog vuur.
- Verminder het vuur naar medium wanneer de roséwijn begint te koken.
- Laat ongeveer 15 minuten pruttelen. Laat daarna de gereduceerde wijn volledige afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de patisseriebloem samen met het maïszetmeel en zeef deze drie keer.
- Meng het bloemmengsel samen meng het bakpoeder en zeezout samen in een aparte kom.
- Klop in de kom van de keukenrobot de eieren, de suiker, de (wat afgekoelde) gesmolten boter, het vanille-extract en de gereduceerde roséwijn samen tot deze goed gemengd is.
- Giet er de helft van het bloemmengsel bij en roer tot deze volledig is opgenomen in het beslag.
- Giet daarna de volle melk bij het beslag en laat de keukenrobot terug mengen tot deze is opgenomen.
- Voeg daarna de andere helft van het bloemmengsel toe tot het beslag. Laat terug mengen. Het beslag zal dun zijn.
- Vul (met een lepel) de cupcake-vormpjes voor ¾ met het beslag.
- Bak de cupcakes gedurende ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Check op het einde van de baktijd of de cupcakes gaar zijn door met een prikker in het midden van een cupcake te prikken. Er mag geen rauw beslag aan de prikker hangen, enkel een paar kruimels.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen op een rooster.
- Optioneel: sauceer elke cupcake met wat gereduceerde roséwijn.
- Klop de roomboter luchtig in de keukenrobot.
- Zeef ondertussen de poedersuiker.
- Voeg lepel per lepel de poedersuiker toe terwijl de keukenrobot de boter verder klopt.
- Voeg voorzichtig het vanille-extract en de gereduceerde roséwijn toe tot de botercrème (koffielepeltje per koffielepeltje).
- Giet de botercrème in een spuitzak en spuit op de cupcakes.
- Werk af met een aardbei of framboos.
Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. ♡