Vandaag is het Fettisdagen, het Zweedse equivalent voor Vette Dinsdag in Nederland en Vastenavond in België (jammer dat wij Belgen geen blitsere naam voor deze schransavond gevonden hebben). Traditioneel eten Zweden op Fettisdagen semlor (of semla in het enkelvoud) als laatste maal voor de christelijk vastenperiode begint. Laat ons echter eerlijk zijn. Net zoals in ons land, liep het geloof in Zweden de afgelopen decennia terug. Dus tegenwoordig is Fettisdagen voor de Zweden voornamelijk een extra excuus om semlor te snoepen.

Een semla is eigenlijk een broodbolletje of bullar of bun gevuld met amandelvulling en afgewerkt met slagroom. #totallymycupoftea
Dit broodbolletje lijkt erg op een West-Vlaamse specialiteit waar ik gek op ben: een sandwich gevuld met slagroom. Enfin, ik ga er van uit dat het een West-Vlaamse specialiteit is aangezien de Gentse bakkers me aankeken als een gek wanneer ik er naar vroeg. Ook vrienden reageren soms vreemd op mijn voorliefde voor sandwiches met slagroom. Het klinkt vies … het klinkt bweurk … Vind ik prima. Schuif er mij maar direct 5 door!
Toen ik vroeger in het ziekenhuis werkte en nog thuis woonde kocht mijn mama soms al eens twee sandwiches met slagroom voor mij wanneer ik avonddienst had (ja, ik heb de liefste mama). Tijdens één van de avonddiensten was het zo druk geweest dat ik geen tijd had gehad om te eten. Ik ben nogal knorrig als ik honger heb, dus ik benijd mijn patiënten van die avond niet. Maar goed, aangezien ik de dag erna vroegdienst had, liet ik de sandwiches met slagroom in de koelkast op spoed liggen als ontbijt. Ik lag de ganse nacht Winnie de Pooh-gewijs te wiegelen in mijn bed met de gedachte dat ik ’s ochtends van twee lekkere sandwiches met slagroom zou mogen smullen. Toen ik de volgende ochtend aankwam voor mijn vroegdienst en de deur van de koelkast open trok, zag ik dat de sandwiches verdwenen waren. Verweesd als ik me voelde, begon ik elke collega aan te klampen met de vraag waar mijn sandwiches waren? Uiteindelijk kwam ik te weten dat een collega van de nacht ze in de vuilnisbak had gegooid omdat ze dacht dat niemand zoiets vies zou opeten. Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit de grootste teleurstelling van mijn leven was. Of misschien overdrijf ik toch, maar goed, als het niet waar is, klinkt het toch goed.
Terug naar de semlor. Nog een tip van mijnentwege. Als je semlor écht zoals de Zweden wil eten (in de zin van op de traditionele manier), leg dan een semla in een kommetje en giet er wat warme melk rond. Dit noemen de Zweden hetvägg. Bij het typen van deze tip, loopt het water uit mijn smoel. Empirisch vastgesteld, geen overdrijving mogelijk.

Ingrediënten
Bullar
80 g roomboter
250 ml melk
25 g verse gist (of 12 g droge gist)
40 g fijne suiker
350 g bloem
1 tl bakpoeder
1 el kardemom
½ tl zeezout
½ ei (op kamertemperatuur)
½ ei + dopje melk (voor dorure)
Amandelvulling
100 g amandelen
100 g fijne suiker
100 ml melk
Snuifje kardemom
Snuifje zeezout
Topping
300 ml slagroom
1 el poedersuiker + extra om de buns te bestuiven
- Smelt de boter en voeg ze bij de melk. Warm het mengsel eventueel wat extra op tot ongeveer 37-38°C.
- Voeg de gist toe en roer tot deze is opgelost.
- Voeg daarna de fijne suiker toe en roer terug tot ook deze is opgelost.
- Meng de bloem met het bakpoeder, zeezout en kardemom.
- Giet het gistmengsel in de kom van een keukenrobot en voeg de helft van de droge ingrediënten toe. Meng met de deeghaak van de keukenrobot.
- Voeg het halve eitje toe aan het deeg.
- Giet daarna de rest van de droge ingrediënten in de kom en laat de keukenrobot het deeg voor minstens 10 minuten goed kneden.
- Bedek de kom van de keukenrobot daarna met een vochtige keukenhanddoek en laat het deeg voor 30-40 minuten rijzen op een warme plek (tot het deeg verdubbeld is).
- Kneed het deeg daarna voor enkele minuten op een licht bebloemd werkvlak.
- Verdeel het deeg in 10-12 gelijke bolletjes en bol ze goed op zodat ze allemaal uniform van grootte en vorm zijn.
- Bedek de buns terug met de vochtige keukenhanddoek en laat rijzen voor 30 minuten op een warme plek.
- Bestrijk de buns met de dorure en bak deze daarna in een voorverwarmde oven van 200°C voor 8-10 minuten.
- Bedek de buns onmiddellijk met een vochtige keukenhanddoek wanneer ze uit de oven komen (dit voorkomt dat ze een korstje krijgen).
- Rooster de amandelen voor 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat ze daarna volledig afkoelen.
- Giet de geroosterde amandelen, fijne suiker, melk, zeezout en kardemom samen in een foodprocessor en mix tot een dikke pasta.
- Klop de slagroom samen met de poedersuiker op tot deze stijf is en giet deze in een spuitzak.
- Snij het topje van de afgekoelde buns af met een broodmes.
- Hol daarna 1/3 van de binnenkant van de buns voorzichtig uit met een koffielepel.
- Meng het kruim van de uitgeholde buns met de amandelpasta. En vul de buns daarna met deze vulling.
- Spuit slagroom op elke bun en dek terug af met het topje.
- Bestuif met poedersuiker om af te werken.
Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. ♡