Skyr is een heerlijke yoghurt in IJslandse stijl. Nog een reden om hoera te roepen bij dit recept: Skyr is van nature rijk aan eiwitten. De yoghurt is nog maar sinds twee jaar bij ons te verkrijgen – geen jaar te vroeg – maar de Scandinaviërs prijzen dit zuivelproduct al meer dan 1000 jaar.
Deze taart is een Scandinavische herwerking van een no-bake kaastaart. Ideaal om te delen met vrienden op een warme zomeravond. Delen met jezelf in de zetel mag ook natuurlijk. Ik kan alvast niet verzekeren dat ik dit laatste nog nooit gedaan heb.


Bodem
200 g haverkoekjes
75 g roomboter
1 tl zoethoutpoeder
Snuifje zout
Vulling
3 blaadjes gelatine
500 g skyr
50 g honing
Sap van een halve citroen
250 ml slagroom
1 vanillestokje (of 1 tl vanille-extract)
Decoratie
Enkele verse braam-en bosbessen
- Verkruimel de haverkoekjes in een keukenrobot (of in een plastic zak en deegroller). Voeg het zoethoutpoeder toe en roer goed onder de koekkruimels.
- Smelt de roomboter en meng de gesmolten boter onder de kruimels.
- Druk het mengsel op de bodem van een taartring of springvorm (ingesmeerd met boter). Leg de biscuitmassa op de bodem en langs de rand en druk deze goed aan met je vingers. De rand mag gerust wat ruw zijn.
- Laat de bodem opstijven in de koelkast.
- Week de gelatineblaadjes ongeveer 10 min in koud water.
- Meng citroensap, honing en vanillepuntjes met de skyr.
- Warm een klein beetje skyr op in een pannetje en smelt er de uitgeknepen gelatineblaadjes in. Meng dit terug met de rest van de skyr.
- Klop slagroom op tot zachte pieken en spatel onder het skyr-mengsel.
- Giet de vulling daarna over de opgesteven bodem. Laat opstijven in de koelkast voor minstens 6 uur.
- Werk af met enkele braam- en bosbessen.

Show me some love en tag me bij jouw gebak op sociale media. ♡