Rabarbersnitter

“Hindbær snitter” (framboossnitter) is het favoriete koekje van vele Denen. Ze zijn dan ook superlekker (eerste argument) en erg makkelijk om te maken (tweede argument). Ideaal dus voor wanneer je onverwacht gasten op de koffie krijgt. Of gewoon als je jezelf eens wil trakteren op een lekkernij, dat kan en mag natuurlijk ook, behalve wanneer je het leven liefst zo vervelend mogelijk houdt. 

Snitters zijn eigenlijk de gemakkelijke versie van een sandwichkoekje. Traditioneel worden deze koekjes in rechthoekjes uit één…

Semlor

Vandaag is het Fettisdagen, het Zweedse equivalent voor Vette Dinsdag in Nederland en Vastenavond in België (jammer dat wij Belgen geen blitsere naam voor deze schransavond gevonden hebben). Traditioneel eten Zweden op Fettisdagen semlor (of semla in het enkelvoud) als laatste maal voor de christelijk vastenperiode begint. Laat ons echter eerlijk zijn. Net zoals in ons land, liep het geloof in Zweden de afgelopen decennia terug. Dus tegenwoordig is Fettisdagen voor de Zweden voornamelijk een extra excuus om semlor te snoepen. 

Een semla is…

Karnemelk panna cotta

Soms gaat een experiment niet zoals gepland. Zoals bij mij vorig weekend. Toen maakte ik onderstaand recept. Ik goot de gelatine en panna cotta in een bolvormige siliconenvorm. Wanneer ik deze dan uit de vorm haalde, leek de panna cotta eerder op een klein borstje met een tepel van gelatine. Niet dat ik iets tegen borstjes heb. Maar ik krijg nog steeds rillingen wanneer ik denk aan de “love boobies” die we moesten maken als één van de technische…

Bananenbrood

Tijdens de eerste corona-lockdown ontstonden allerlei nieuwe hypes. Sommigen haalden hun rollerblades terug uit de kast of gingen op zoek naar wc-papier. Maar velen sloegen ook aan het bakken.

Die bakwoede heb ik trouwens mogen voelen. Ik bolde met mijn fietsje gans Gent af, maar de patisseriebloem, suiker en gist die ik op een bepaald moment nodig had, waren in vele winkels uitverkocht. Uit armoede hebben vrienden in hun keukenkasten toen gezocht of ze geen pakken meer op overschot hadden….

Bloedsinaasappel-kardemom bundt cake

Het seizoen van bloedsinaasappels loopt van december tot maart. Aangezien ik al van kindsbeen af gek ben op de friszoete smaak van deze sinaasappels, werd het dus tijd om deze lekkertjes in een gebak te verwerken. Zie hieronder het resultaat: een bloedsinaasappel-kardemom bundt cake met een snuifje kardemom, een scheut olijfolie en een goeie kwak yoghurt en kefir.

Ik probeerde deze bundt cake vorig weekend al eens uit voor mijn neefje Cyriel. Want dat baasje is gek op “cake” en…

Chocolademadeleines met beurre noisette

De laatste 5 jaar vierde ik oudejaar samen met dezelfde vrienden. Op het menu is het hoofdgerecht steevast hertenkalfragout en bij de koffie brengt Fleur deeg mee waarmee zij à la minute lekkere madeleines bakt. Bij het neerschrijven van de vorige zin loopt het water me al weer in de mond…

Door een gezondheidscrisis veroorzaakt door een virus dat in deze blogpost anoniem wenst te blijven, konden we dit jaar niet samen vieren. En als de Kinfolk persoon die ik…

Kaastaart met passie(vrucht)

Voor onze eerste opdracht tijdens Bake Off Vlaanderen werden we als bakkers gevraagd een kaastaart te maken. Aangezien het hier ging over de signatuuropdracht, werd er van ons verwacht dat onze taart een persoonlijke invulling qua smaken of herinneringen kreeg.

Deze opdracht was echt helemaal in mijn straatje om de volgende redenen:

Kaastaart is één van mijn lievelingstaarten.Wanneer ik denk aan kaastaart, dan denk ik aan mijn vrienden die ik leerde kennen tijdens mijn jaren als doctoraal onderzoeker. We hebben ons…

Macarons met framboos

Ik beken … ik heb een haat-liefdeverhouding met macarons. Deze ronde luchtige koekjes stolen 15 jaar geleden mijn hart toen ik er enkele kocht bij Pierre Hermé in Parijs.

Maar hoe lekker macarons zijn … zo moeilijk zijn ze ook te maken! Ik categoriseerde ze zelfs lang als te (!) moeilijk en durfde ze tot een klein jaar geleden dan ook nooit maken.

Ik trok voor het eerst mijn stoute schoenen aan voor het eerste verjaardagsfeestje van mijn neefje Cyriel. Stoutmoedig…

Christianshavnertærte

Op 22 juni 2018 werd ik door mijn lief van op kantoor in Brussel ontvoerd en op het vliegtuig gezet naar Kopenhagen. Dit memorabel weekend was het begin van onze verloving. Want ik werd ten huwelijk gevraagd in een pedalozwaan in het midden van de Pebblingsø. En ik zei, verrassend genoeg (of ook niet), “ja”!

Pedalozwanen for life ♡

Tijdens dit weekend proefde ik ook de Christianshavnertærte in een Deens bakkerijtje. En ik was op slag (nog eens) verliefd.

Christianshavn is een…

Skyrtaart

Skyr is een heerlijke yoghurt in IJslandse stijl. Nog een reden om hoera te roepen bij dit recept: Skyr is van nature rijk aan eiwitten. De yoghurt is nog maar sinds twee jaar bij ons te verkrijgen – geen jaar te vroeg – maar de Scandinaviërs prijzen dit zuivelproduct al meer dan 1000 jaar.

Deze taart is een Scandinavische herwerking van een no-bake kaastaart. Ideaal om te delen met vrienden op een warme zomeravond. Delen met jezelf in de zetel…